Dünyadaki Tek Komünist Köy: Marinaleda Köyü

İşsizlik ve yoksulluktan en çok etkilenen ülkelerden olan İspanya'da, bahsedeceğimiz Marinaleda Köyü bu durumdan etkilenmemekte. Demokrasi ve komünist ilkelerle yönetilen Marinaleda Köyü komünist köy olarak bilinmekte. Marinaleda Köyüne yolculuk..


Marinaleda Köyü
Marinaleda Köyü

Komünist Köy Marinaleda

Suç oranın ve işsizlik oranın olmadığı bu köy, ekonomik açıdan da refah. Ülkenin güneyinde yer alan Endülüs kasabası olan Marinaleda tarım kooperatifleri sayesinde refah bir hayat sürmekte. Marinaleda Köyündeki komünist sistem 1980'lere kadar dayanmakta. Marinaleda'lı köylüler "Tarlalarda kim çalışıyorsa tarla onundur." düşüncesiyle tarlaların kamulaştırılması için eylem yapmaya başlamışlar. Marinaleda Köyü'nün başında ise, öğretmenlik mesleğinden gelen ve halen devam eden belediye başkanlığı görevini sürdüren Juan Manuel Sánchez Gordillo vardı. Yaklaşık olarak 1250 hektarlık alanın kamulaştırılması için eylem yapan köylülerin polislerle mücadelesi yıllarca sürmüş, ama onlar hiç vazgeçmemişler. Tabiri caizse tok karnına çalışan bu işçiler neredeyse aldıkları günlük ücret geçimlerini sağlamaz ve barakalarda yaşamak zorunda kalırlarmış.

Köylülerin Zaferi


Marinaleda Köyü
Marinaleda Köyü

Marinaleda'lı köylüler uzun mücadeleri ve çabalarının sonunda başarmışlar. Endülüs Bölge Hükümeti 1991 yılında istenilen toprakları kamulaştırmış ve köylülerin kurmuş olduğu kooperatife devretmiş.

Günümüzde yaklaşık olarak 2 bin 600 nüfusa sahip Marinaleda Köyü'ndeki evlerin duvarlarının üzerinde çeşitli sloganlar yer almakta. Mesela bir duvar yazısında "Sermayeye karşı savaş" yazmakta. Belediyesinin ambleminde ise "Barışa doğru giden bir ütopya" yazmakta. 


Marinaleda Köyü
Marinaleda Köyü
İnsanların özel mülkiyete sahip olmadığı ve tarlaların kamu malı olduğu bu köyde, bütün hükümler halkın katılımıyla oluşturulan toplantılarda alınmakta. Bu topraklarda yüzde yüz demokrasi geçerli. Marinaleda Köyü Belediye Başkanı Sánchez Gordillo, "Burada yaşayan insanların fazla paraya ihtiyacı yoktur. diyor. Marinaleda köyünde aylık kiralanan evler için yaklaşık 15 Euro kira ödenirken, komşu köylerde bu rakam yaklaşık olarak 500 Euro civarında.

Not: Bu yazı bir siyasi görüşü desteklemek veya propagandasını yapmak için yazılmamıştır. Sadece genel kültür ve ilginç bir köy olduğu için derlediğim bilgileri siz sevgili ziyaretçilerim ile paylaşmak istedim. 

İyi bloglamalar!

13 yorum:

  1. Ne yalan söyleyeyim pek bi özendim bu Marinaleda köyüne... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. aklıma tuncelideki köy geldi, komünist başkan :)

    YanıtlaSil
  3. Hoş bir örnek. Komünizm az nüfuslu küçük yerlerde uygulanıp tatmin edici sonuçlar alınabilir. Ama ülke hatta dünya geneline yaymak isterseniz kalıcı olmaz. Çünkü her insanın beklentileri ve kapasiteleri bir değildir. Dolayısıyla yaşamak istedikleri hayat standartları da.

    YanıtlaSil
  4. alla alla önemli bişi öğrendim yaaaa saol :)

    YanıtlaSil
  5. son yazıma bi bak bi de bilokunu unutmaaaa :)

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler bence de çok güzel bir bilgi olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Çok iyi ya.. Demek dünyada güzel şeylerde olmakta. Deep iyi ki blogları tanıtmış, yoksa böyle bir köyün varlığından haberdar olmayacaktım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin umarım sürekli takipte olursun :)

      Sil
  8. Hmmm, oldukça ilginç ve bir o kadar da güzel bir şey yapmış İspanyol köylüleri. Ama bunu bizlere ulaştırmakla sen daha güzelini yapmışsın. Teşekkürler :D

    YanıtlaSil
  9. Evleri güzelmiş beyaz beyaz. Köyler ilginç olur zati ⭐

    YanıtlaSil
  10. Güzel bir örnek. Sanki bir ara televizyonda haberlerde buna benzer bir şeyler çıkmıştı

    YanıtlaSil