Assassin's Creed'in İlham Kaynağı: Hasan Sabbah


Oyun Marketlerine Giriş

Assassin's Creed dilimize çevirilmiş haliyle "Suikastçinin İnancı", oyun marketlere Playstation ve Xbox için 13 Kasım 2007, 8 Nisan 2008'de de Windows için piyasa sürülmüş. 

Kaç Seriden Oluşur?


Oyunumuz 9 seriden oluşmakta, ben bu seriler arasında Assassin's Creed, Assassin's Creed II, Assassin's Creed Brotherhood, Assassin's Creed Revelations ve  Assassin's Creed III
serilerini oynama imkanı bulabildim.

Oyun'un İçeriği


Assassin's Creed Aksiyon-macera tarzı, içerisinde gizli ögeler bulunduran, açık dünya oyunudur. Oyunda amaç her serisinde de aynı değil, seriler arasında farklılıklar bulundurmakta. Mesela Assassin's Creed Brotherhood serisinde "Tapınakçılar"a karşı savaşılmaktayken, Assassin's Creed Revelations serisinde Şehzade Ahmet ve emrindeki askerlere karşı savaşılmakta. Evet yanlış duymadınız Assassin's Creed'in bir seriside Osmanlı topraklarında geçmekte. Assassin's Creed Revelations'dan biraz daha bahsedelim nede olsa bizi de ilgilendiriyor. 

   Ne oluyor Revelations'da?

ezio auditore de firenze
Ezio Auditore de Firenze
  Assassin's Creed Revelations 1500'lü yıllar Osmanlı'nın en güçlü olduğu dönemlerde, baştaki padişah II.Bayezit  zamanında geçmekte ve başkarakter Ezio Auditore de Firenze'dir. 

Amaç: Masyaf Kalesi'nde Tapınakçılar tarafından esir tutulan Ezio'nun idam edilmek üzereyken kalenin içlerine doğru kaçar ve Altair'in (Masyaf'lı eski suikastçi) kütüphanesini keşfeder, kütüphanenin açılabilmesi için beş anahtara ihtiyaç vardır. Anahtarlardan biri Tapınakçılar'da diğerleri ise İstanbul'un içlerindedir. Ezio İstanbul'a vardığında Türk suikasçi lideri Yusuf Tazim tarafından karşılanır. Ezio anahtarların Niccolo Polo tarafından şehre saklandığı bilgisini alır ve anahtarları bulabilmek için Polo'nun eski dükkanlarına girer, bu sırada Ezio arkadaşımız Sofia Sartos adlı genç kıza aşık olur. Herneyse bu sıralar Şehzade Ahmet ve Şehzade Selim arasındaki çekişmelerden dolayı Osmanlıda kaos ortamı hakimdir, Ezio Şehzade Süleyman ile arkadaş olur. Ezio, Manuel Palaiologos'un Tapınakçıların da desteğini alarak Osmanlı'yı yıkmaya ve Bizans'ı tekrar kurmaya yönelik bir ordu kurduğuna dair bulgulara ulaşır. Manuel'i öldüren Ezio, Şehzade Ahmet'in Tapınakçıların asıl lideri olduğunu ve anahtarların peşinde olduğunu ortaya çıkarmayı başarır.

Oyun'un en dikkat çekici sahnesi Türk oyun severler tarafından da tepkiyle karşılanan Ezio Auditore de Firenze'nin Şehzade Selim'e kılıç çektiği sahnedir. Resimde görüyorsunuz:

Assassin's Creed
Assassin's Creed Ezio Auditore de Firenze'nin kılıç çektiği sahne.

Peki Assassin's Creed oyunu neyden veya kimden esinlenilerek geliştirildi? Benimde merak ettiğim bir soruydu ve deyatlı bir araştırmadan sonra sonuca varabildim.

İşte Assassin's Creed'in İlham Kaynağı


Hasan Sabbah
Hasan Sabbah
İşte malum şahıs Büyük Selçuklular zamanında yaşayan ve tarihin ilk Haşhaşilerini (Suikastçi) birliğini kuran ve önderliğini yapan Alamut Kalesi'nin sahibi Hasan Sabbah. Suikastçilerini afyon ve uyuşturucuyla akıllarını başlarından alan ve sahte cennetiyle kandıran büyük suikastçi. Rivayete göre Suikastçilerinin aklını başlarından aldıktan sonra onları dünya üzerinde kurdurduğu büyük her türlü meyve içeceğin bulunduğu bahçesine götürüp onları kısa süreliğine cennete götürdüğünü iddia edip onları kandıran arkadaş. Yine bir rivayete göre düşman kapıya dayandığında, düşmanlarına adamlarının bağlılıklarını göstermek için onlara "Cennet'i görmek isterseniz durmayın atlayın" der hepsinin atlamasını sağlar ve düşmanlarının kalplerine korku salarmış. Bir sonuca varmak gerekirse Assassin's Creed isimli oyunun ilham kaynağı Hasan Sabbah'dır.

Not: Keşke olmasaydı dediğim sahne ve eleştirdiğim sahne I.Selim'e yapılan hakaret.
Her neyse kısa sürede diğer serileri de alıp hikayeme devam etmek istiyorum. Bunun dışında Türk suikastçi lideri Yusuf Tazim'in oyun içerisinde ölmesi beni derinden üzmüştü, oyun genel itibariyle hem açık dünya olması yönüyle hem de bir hikayesi olması yönüyle sürükleyici bir oyun ben bu oyunu tavsiye ediyorum!
Assassin's Creed
Assassin's Creed Revelations İstanbul


0 yorum: